Thursday, April 8, 2010

epilog brilliant studio

assalamualaikum

.::Pertandingan Animasi 2o1o::.

kami mula mula tahu kewujudan pertandingan ini
bila kami masuk ke dalam pejabat
melihat papan kenyataan tentang mesyuarat guruguru
yang tertulis ;
*kursus untuk pertandingan animasi 2o1o*
yep, for sure kteorang berdebar dan xsabar2.
namun sehari sebelum cigu mengumumkan
tentang pertandingan animasi itu
satu kejadian yang xpenah kami jangka2kan akan berlaku
*tragedi 28 febuari*
yep, kami tak kan penah lupa kejadian itu
kejadian itu hampir hampir membuatkan
perjalanan kami di dalam team IT berakhir
berkat kesabaran dan sokongan yang diberikan,
lebih lebih lagi kanak kanak team IT
yang banyak memberi semangat kepada kami.

walaupun kesengsaraan daripada tragedi itu masih berbekas
tapi, kami tetap teruskan perjuangan kami
tanpa mengetahui apa yang ada dihadapan kami.

macam biase, awal awal tahun nea
comfirm la busy dengan hari sukan kan?
aku masuk bola tampar,
ua masuk bola jaring
dan orang2 yang laen, busy menguruskan gerai
mula mula tuh dapat jgk aku menguruskan
animasi, macam bahagikan tugas kat budak budak
tapi, bila seminggu jer nak hari sukan
itu manusia yang bernama byQie,
jatuh berlebok dan kakinya terseliuh yang amat
maka, hilang lah orang penting dalam pengurusan gerai
oleh dengan demikian itu, *kakaka*
aku la yang kena amek alih tugas itu
*sial* ingatkan ade la jgk assistant

dalam kekalutan menguruskan gerai
aku mengarahkan unit kartunis
untuk melukis kartun2 yang telah aku berikan
yer la kan, lepas jer hari sukan,
kteorg ada monthly test.
for sure la kteorg xdapat berikan comitment yang banyak saat itu
dan dunia team IT telah
digegarkan dengan kehilangan hard disk aku
yer, kehilangannya agak mencurigakan
kerana, ia menghilang sementar je
seakan akan org meminjam tanpa memberitahu
naseb baex dapat balik hardi disk itu.
kalau tak mampus kteorang, cause everything in there

lepas jer monthly test, kteorg cuti sekolah
dan sudah tentu la kteorg xboleh buat apa2kan
we do nothing, just tunggu sep2 kartunis siapkan lukisan.

bila bukak jer sekolah, kerja kerja kami terus beroperasi
mengtranslate teks dari bahasa arab ke bahasa melayu
*utk memahami jalan citer dan membuat skrip*
lepas jer skrip BM siap, kteorg terpaksa mencari
ustaz dan ustazah utk mentranslate kepada bahasa Arab
namun, kami terasa amat bodoh lagi membuang masa
hal ini kerana..*kakaka*
bukan ker boleh translate using google translator?
isk3, apekah? apekah? apekah?
dan kami menyedari situasi ini ketika 2minggu mahu bertanding.

selalunya, dalam kalangan animator kami
mesti ade seorang budax form 4
tapi, tahun nea tak..
kerana ada beberapa punca yang menyebabkan kejadian ini berlaku,
kepada mexs itu ; maah byk kalu sero aty, but u shud deserve it.

dan kami mengalami masalah kartunis yang tidak menepati tarikh
dan menyebabkan timeline pekerjaan pun habes lari.
aih* paroxs sep2 kartunis nea, soba jer la

dan maka ; 3 minggu sebelum pertandingan
hard disk aku telah koma,
dan saat itu, hati aku luluh, berkecai, jatuh tergolek
bagai dunia aku gelap tiba tiba
seakan akan tiada cahaya yang menerangi
hari ahad hard disk aku telah tidak sedarkan diri
dan aku cuba memberi suntikan dengan mencari
software recovery data, namun tidak berjaya
*auw3, tedak aku tanak ingat saat2 aku mencari keygen utk
software recovery data, dan saat itu cigu ada dibelakang
menyampuk 2 3 pergerakkan aku...woh.woh.woh
cigu tega.cigu tega..*
kemudian, hari selasa itu hard disk aku dibedah oleh
pakcik nasrom,
kakakaka
hari die datang kat sekolah tu,
hari gotong royong perdana.
o yeah! kteorang sekali lagi dapat dengar pakcik nasrom menyanyi
but, kali nea die menyanyi dengan penuh semangat.
*xgilo mno la pakcik nasrom bkak itu utube..
..erk.erk.erk.mekaseh..HAHA*
sambil2 meng-operate hard disk aku,
die menyanyikan lagu *my baby you*
oh god! help us. help us. suara die best nak mati!
muahahaha >:)
tiba tiba muka yang tengah nyanyi bertukar menjadi serius
dan mengatakan sesuatu ;
*eh, hardi disk awk nea xleh bekki doh sero, cekak ejah doh saya nea,
kalu nak meh saye wak kelep dumah, try dumah plok takut menjadi*
oke, aku dah mula nak pengsan
kenapa tidaknya, animasi aku
yang hampir separuh siap semua ada di dalam tu
dan aku x buat mane2 back up file
wowowowow..dunia ini sungguh kejam
setelah, pakcik nasrom dan cigu azhari kuar dari bilik ict
aku terus melaungkan suara yang amat kuat
yer. mereka mereka sekalian dapat melihat free show.
aku taboleh terima kenyataan.taboleh.taboleh
bila balik jer dari sekolah,
aku terus ke bilik dan tatau nak buat apa apa
bagai nk demam, panas badan aku.
yep, panas yang amat
dan aku menangis skali lagi meratapi pemergian hard disk ku
walaupun belum disahka secara rasmi die meninggal *ecece*
 keesokkan hari aku tak pergi ke sekolah
*bunyi kaba pakat gegey blako keh aku xmari skoloh,
especially denin, byqie dan cigu azhari..kakaka*
sory guys, jiwa aku letih tyme tuh
 okep, maka tamatlah crisis hard disk

dan selepas kematian hard disk
kami terpaksa melakukan semua kerj kerja itu
yang bermula dengan huruf A
*ya Allah tabahkan hati kami*

2 minggu sebelum pertandingan ;
minggu nea aku dah boleh terima hakikat
yang hard disk suda tiada
dan kami telah bertungkus lumus melakukan kerja2 itu semula
dan minggu nea, kami suh k.zakiah datang
yakni our senior, nak suruh bagi pendapat, comment, dan idea
dan ternyata banyak lagi perlu utk dibaiki
saat tuh, agak la rasa macam, *erk.erk.erk?*
tp, dah k.zakiah cakap macam tuh, then we do.
dan aku dah mula bahgikan scene dengan k.zakiah
*wink.wink.wink. kak zakiah u mmg jelita!*

for the intro flash, dah hard disk ku tiada,
so, kena la buat semula, kan.kan.kan?
tapi, aku rase macam byk lagi scene2 yang xwarna
then, i mintak tlg dgn k.een yang *baex
kakaka, ceh itu orang tua suka mempermaenkan perasaan
last last i yang buat
*xpe.xpe.xpe.za pehey jah k.een busy..wink3^^*
but, thank a lot for the ending credit,
how jelita it is..kakaka..


seminggu sebelum pertandingan ;
dan minggu nea, bermula la
kelas tambahan,
minggu nea kteorg straight xmasuk klas
dan mggu nea takde sapa pun yang tahu
akan kewujudan aku dimakhad..
sebab aku xmasuk kelas, aku terus ke bilik ict
dan pukul 3 baru keluar melihat dunia luar.

o4/o4-o5/o4
hari hari yang meng-stresskan
dan disaat aku stress ayat ini akan terkeluar tanpa aku sedari
"saya suka dan gembira..lalalala"
*bace ayat diatas dengan nada yang merasukkan*
 agak terkejut bila
aku tengok scene2 yang kteorg warnakan
berjoget dondang sayang tanpa meng-set-kan timeline
pelik yang amat..
ouh. jelita ia berjoget kesana kemari
kami hampir hampir buntu kenapa ia berjoget begitu mesra?
dan disebabkan sume itu, aku dan k.zakiah
telah membuat beberapa spekulasi yang bangang
muahaahaha>:O
last last kami temui jalan penyelesaian
dan dapat semangat semula

dan saat nea jgk k.fizah melakukan kejutan yang amat
kteorg k.fizah dah tanak dtg kat sekolah dah.
oh lukisan kami berada padanya.
naseb baex k.fizah maseh wujud di makhad
aih*

dan saat itu jgk, crisis anak kunci bilik ict tade
dah tuka mgga, so kteorg xboleh buat keje.
oh.oh.oh apekah.
dah last last minit dah nea still ade masalah yang bangang macam nea
muahahaha..
kelakar gile bilo cigu azhari tanye ust mad nor
"eh, bkpo plok kto kne ukah nyo?.." cigu bertanya dgn muka yang penuh dgn ke-blur-an
hahahahahahahahahahahahahahahahaha
selok.selok.selok.selok.selok
*hanya mereka yang memahami situasi sebenar*


o6/o4-o7/o4
kami *animator* memanggil
amna.pina.sarah.hana.dila.huma
untuk menolong kami mewarna semula scene2
yang dikatakan berjoget dondang sayang itu
woh.woh.woh
walaupun sebelum nea kterog selalu jer bersama dalam bilik ict tuh
but, this time aku lebih mengenali dieorg
mengenali dieorg satu saat yang amat bahagia bagi kami
ukhwah antara kami bertambah baex
susa.senang diharungi bersama sama

o8/o4
its today, and its show time
seriously, aku dah tak sanggup utk menerima
sebuah kegagalan buat kali kedua,
airmata tak dapat aku tahan ketika sep2 *B*
mempersembahkan hasil kerja mereka
dan sudah tentu tedak tahan ketika pemenang diumukan
seakan akan, tedak berbaloi semua yang aku korbankan
makan.minum.kelas.kawan.cigu.

bak kata sarah ;
terasa macam mimpi lagi yang kita dapat naib johan
terasa mimpi jer sume dah berakhir
yep. sumenya terasa bagai mimpi.

bila aku tanya hati yang sakit
ape faedah semua ini, dan hanya kegagalan yang aku dapat.
tapi aku silap, aku lupa, aku buta
aku dapat sebuah persahabatan yang
mempunyai perbezaan umur.




saya sayang mereka


to ;
adnin.byqie.ama'.ua.k.zakiah
sarah.amna.pina.hana
huma.dila

we've a great time together
dont forget the memories

and to ;
emy.mcten.wida.dayah
yin.meera.syira.hidayah.atikah
dan sume yang memberi positive respond
thank a lot guys.

and for a special special teacher ever ;
Cikgu Azhari Aziz
u're a great sir.
u layang jer semu karenah anak murid u
malah u pun turut serta.
*kembang kempis bila cigu bace.compem*
kakakakaka


penghargaan buat ;
cigu Tasnim
cigu Ruzaini
ust mad nor
cigu aimi jelita
dan sume cigu yang beri
positive respond


to negative respond ;
TALK TO THE HAND
you know nothing!






p/s ; what a great memories to remember!

8 comments:

adninadia said...

hey you know wut.?
adnin loves this post! HAHA
miss those mmories n i love teamIT !

laDy zAzA said...

i know u do..
zaza loves this post too

maseh terngiang ngiang semua itu..

petikayu said...

sarah sabri likes this .

ngaa . amat2 suka .

'aku dapat sebuah persahabatan yang
mempunyai perbezaan umur.'

beautipull la . .
:')

xkan lupa . xnk lupa .
pengalaman . memori

:)

dai-chan of luck said...

hidayah gojes loves this too.


p/s : ke'luga'an tekok mebaca komen sendiri.segala kesulitan amat dikesali.

AtikAh said...

ngee.
pak cik nasrom nyanyi?
waww. za xtulum kipas die k?
haks

laDy zAzA said...

sarah ; ore suke jgk.kikiki..

hidayah ; luga wa luga bkpo plok?
kakaka

kak tik ; haha, mls nk kipas eh, nk tggu k.tik mri kipas plok...
kakakaka..xleh ingt arh..>:O

miss nureen said...

waaaaa....

laDy zAzA said...

waaaaa..kapo gap..
bilo nk blanjo kelap oh?