Saturday, June 13, 2009

friendship vs love

~assalamualaikum~
malam nea tergerak plak jari2 aku utk menari2 diatas keyboard,
utk aku kongsikan sesuatu yg boleh diamek sbgai pngajarn,
asalnye aku mls nk blogging nea,
tp, bile tertimbul byk psl isu friendship mlm nea,
sudi utk aku bg secebis kata2 aku,
so, malam nea penuh dgn kesah dgn yg mnyayat hati,
dn mnyebabkan aku yg tgh2 hepy nea bleyh menitiskan beberapa air mata,

friendship,
sesuatu yg manis bile indah nye kte bersama
sesuatu yg pahit bile sakitnye kte terpksa mngglkan atau ditgglkan,
something very2 important then love,
sesuatu yg boleh mngajar kte erti kehidupan yg sbenar,
mmbuat kte terasa dihargai,disygi dn dihormati,
so, the Question is..
perlukah loyalty in friendship...!?
of course sume dapat jwb dgn tetap dan jelas, siap bg sebab,
tp mlgnye, tndakkan tidak sepetah percakapan..
yer, janji boleh dikotakn dgn kate2 bkn dgn perbuatan!
bagi aku lah kan,
adalah mereka lah yg plg bodoh! bangang! xde otak
yg menggalkan sbuah friendship yg bulis dikatekn complete!
kerana sebuah perchentaan yg tidak mnjanjikan ape2..
dan amat rugi lah mereka2
yg mendustakan disetiap episod2 kesah kehidupan sebuah friendship!
tidakkah mereka2 tau ape yg die janji kn..?
"our friendship will always in my heart.."
huh! susah utk dipercayai,
seorg sahabat yg xpernah timbul keraguan,
tibe2 terbukak segala churita yg perit! pedih! sedih! sengsara!
utk seluruh seisi sahabat2 yg die plg rapat!
bkn salah mereka bile tindakkan marah2 terjadi,
kemarahan itu suatu tanda kesetian mereka!
entah la, aku powm xpandai utk memberi byk comment!
tp seperti yang aku kata kan..
keldai lah mereka yg menggalkn sebuah friendship
kerana sebuah kechentaan!
aku bkn manusia yg perfect utk mngoment,
tp, sekadar pendapat aku utk sesama kte memperbaiki keslhn silam,
aku powm pernah 2 kali gagal dlm friendship nea,
first,
mase aku form1, telahku lukakan seseorg
disebabkn ketidak matangan aku,
tp! skrang aku dah ok kowt dgn die..
dlm proses merawat luka dlm dilubuk hati,
second
[yg last dan tiada yg ketiga]
mase akhir taun form 2,
aku powm tatau knp aku bertindak menjauhkn dri dri mereka,
maybe mase tuh aku perlukan attention,
tp mereka buat tatau tau jer,
and maybe, mase tuh aku xpandai bergaul dgn org,
tp! sekarang mereka bulis dikatakan kawan baex aku!
aku bertindak memperbaiki kesilapan aku yg
menjauhkan diri dri mereka,
maybe diorg xprasan bnde nea,
tapi! aku yg merasai kepahitan keseorgn..!
mybe satu sebab aku xleyh terus berjauhan dgn mereka..
kerana aku syg gilaks! diorg,
sbb dieorglah kwn aku sejak aku mula2 masuk mmp,
kini kami bahagia dgn sesama sndri,
even aku xdiisyhtihar dri kalangan2 mereka..
tp, xpe itu aku trima sbgai hukuman..
begitu la kesah aku dlm friendship!
aku harap korang amek sume2 nea sbgai pngajaran..
ingat la korg,
tanpa kwn korg kesunyian,
yang dekat disayangi,
yang jauh didekati,
yang gembira diingati,
yang sedih didampingi,
[aku xpandai bermadah puisi]

so, last word from me
take a deep breathe,
and think about your friendship,
how is it..?
with hepy ending..?
with sad ending..?
still blur..?
or something..
loyalty are vital in friendship! i tell u!
sayangilah org disekeliling anda!

"memang kau bukan yang pertama bagiku, pernah satu hati mengisi hidupku, dulu..."
"dan kini semua, kau katakan padaku, jangan ada dusta diantara kita kasih..."

kalau ini boleh diucapkn utk kekasih,
kenapa tidak kawan....?
fikir2kanlah..
mane yg penting..
friendship vs love
~ends~

mekacih..

8 comments:

im just kid? said...

gundik lebih penting~!!!!muahaha

when my heart speak out said...

erk, gundix..?
isk3..gatal!!
lalalaal~
sile snaraikn gudix2 anda yer...!
eleh~
mlg la sape yg jdi gundix pakcik garga..
ish3..

miss nureen said...

mane yg penting?
both!
luv in friendship~

when my heart speak out said...

luv in friendship..
hmmm~
gud2
i never thought that way..

yak! k.miss~
ehem2
aiissyy~

im just kid? said...

senarai gundik saye..
~leha..
~mashanda..
~madiana..
hEe..

when my heart speak out said...

yak!
sapo tuh..
xterkenal powm..
bdax kapOng jah tu..

Anonymous said...

bg aku , mase rmje ni , kwn yg plg utama . diorg plg pnting lps family..
luv ? ntah la .. mase rmje ni luv tu mcm juz maenan .. rmi rkn sebaye kita rosak sbb cinta monyet tuh..luv tu nti ble tbe mase lah ..
nikmati zmn remaja anda bersama sama rkn rkn bkn bersme kekasih kekasih. haha . -byQie-

when my heart speak out said...

aiihh~ Qie..
coment yg mnarik wess..
gud2..!
aku sokong 250%