Wednesday, June 3, 2009

suri rumah yg berwibawa

~assalamualaikum~
hari nea genap seminggu cuti pertengahan tahun,
maka, genaplah seminggu career aku sebagai suri rumah sepenuh mase,
apelah naseb aku nea,
org tyme cuti lepak, santai, g jenjalan ngan kawan2 or something other teenegers do,
but its not for me,
when i wake up from sleep in the morning,
kena siapkn makan sebelum pukul 7pg..
sbb my parents nk pegi keje and my lil bro, muzaffar nk pegi xtra class,
ala, aku msk ala kadar jer..
pepg bute xleyh mkn bnde berat2 naty dlm pejabat or class ngantok..[hahaha]
setelah mereka2 tersebut pegi ke destinasi masing2, aku la plak yg masuk pjbt..
stuff aku hnye bertemankn adek laki, aQim aku yg darjah 5 jer,
jgn pandang sebelah mata, die la yg byk tlg aku kemaskn rumah,
aku rasekn la, kalu ade aku xde mau gile aku sengsorg kemas rumah yg mcm...ntah..
huh!
lepas jer basuh pinggang, basuh kaen, sidai kaen, lipat kaen, sapu lantai, mop lantai, kemas peti, vacuum carpet, dan segala2nye yg berkaitan dgn rumah,
bru la aku dpt luangkan mase utk bersama laptop kesygn,
pendek kate mase utk dri sendri,
like kemas bilik, mandi, cuci tandas dll.
huh!
bile dah buat bende2 tuh sume comfirm lapar,
so, kalu hari 2 aku naseb baex, umi aku call ckp xyah msk, just tanak nasik cause die bli lauk kat kdai,
itu kalu naseb baex la,
tp kalu die suruh aku msk,[kahs3] bulis2
aku buat ala kadar jer, 
yer la masakan aku nea bkn nye sehebat nasik dagang yg umi aku buat mnjdi gilaan abg aku, xsehebat nasik lauk ikan singgang ayah aku, xsehebat nasik air ikan masin kakHa aku, xsehebat nasik lemak ayam berempah yg kaklong aku buat yg mnjdi sntapan shiek muzaffar mse die pegi jordan, dn xsehebat nasik arab abg aku[kehs3]
tp maseh bulis ditelan pabila lapar,
kejam molep, warisan memasak xsampai kat aku,
[wah! rindu btul nk mkn mskn2 mereka2 tersebut]
so, begitu lah naseb seorg manusia yg bergelar suri rumah,
aku nk blajar sngguh2! aku xnk jdi suri rumah naty besar,
isk3
lebih2 lagi bile dpt husband mcm umi aku, sume xkena,
bknnye umi aku nea jenis cerewet, tp mmg dh mnjdi darah dging die habit membebel,
kalu aku la, mmg dh biase dgr dn mmg dh kebas tlinga nea,
tp, kalu org bru nk kenal, aku rse baex xyah[sawan bulis la korg]
ape2 pom itu la umi aku, the very2 special mother...[i guess]
huh! blk topic suri rumah,
aku maseh xphm dgn kwn lame aku sorg nea,
[yg nmenye xnk disiarkan]
die berhenti skola slps pmr..[kahs3! dasat2]
cause die kawen dgn ank pengurus syarikat,[wooww!! best2]
so, ble dh kawen umur 16, nk keje ape?[harapkn sijil PMR? ape lah sgt]
that's mean, of course she is a housewife..!
cube bygkn kalu jdi housewife, pastu dpt anak mcm anak jiran aku nea,[mintax jauh la]
mcm ner la jiran aku bleyh tahan dgn anak die eks,
satu kG die round, parit,longkang,sungai,lurah,curang,gunung,laut abes die terjun masuk
kalu aku la dpt ank mcm tuh, dh lame aku ikat bdax tuh kat pokok klapa depan umah aku!!
[jahat giller]
sggup sggh kau yer!
xnk2! kalau aku la, aku rela bermati2an blajar sampai nk pecah otak dri jdi suri rumah..
ingat! kalu xnk jdi housewife..blajar la sggh2
bile dh blajar tggi2 tntu bulis keje,[ngehs3]
aku xnk tersiksa...[kahs3]
tp ingt!
"kte merancang, Allah merancang, tp perancangan Allah lebih baex"

6 comments:

AtikAh said...

kas2
sayu ati ku memebacanya
haha,,
rndu nk make hop za masop

when my heart speak out said...

isk3...rndu gop tgk k.tik make hop za masok..
hahaha..
xpe2..
naty kte wat pesta besar2 kt umah za..
tp..
tnye bIg bOss luh..
keh2~!

ash of wrath said...

za pandai masak k?
bia btol
x cayo
hahaha

when my heart speak out said...

kehs2~
ilep2..bwk2 bertendang~
take a deep breath~
dn trime la hakikat..
bhw itu lah yg sbenarnya..
kahs3~!!

husna zahran said...

sesungguhnya itulah kerja warisan yg kami tinggalkan..haha..rasakanlah..klu dulu cekap peghe ngan aku berambat suh basuh pingge..bilo sumo takdop dumah..br tau langit tinggi ko rendah..huhu(sekali ayat umi dah..)..

when my heart speak out said...

isk3..
xusah kau ulangi ayt itu..
kerana sudah jemu dn muak ku dgr..
hiks3...
inginku hapuskan kerja warisan itu..
agr tidak terseksa generasiku..
kui3...
mekacih2~