Wednesday, May 27, 2009

funikiyiez

~assalamualaikum~

bgn pagi2 aku mandi, smbahyg, breakfast and
get ready to go school to finish my struggle that i haven't manage yet!!!
today is my last exam....!
as usual aku pegi skola dgn kete ayah aku...
smpai jer kat dpn pintu skola....
"k'irah bwk dop tepom? ayh balik awl sero ai nea...kalu abeh awl pekso tepom la..xpom ayh tepom"
"owrait my daddy~!!"
then, aku powm mnuju ker skola...Oopss! terlupe psl kurosagi's cd belong irna..
kne bg kat teen coz die nk pinjam..
pastu aku pon pegi la sggh jap kat port sep2 teen[sbelah kOop]
kecian kt teen udah lame mnggu cd tue[maaf bangat!!]
then aku powm pegi la kat pondok yg aku slalu lepak bile tyme exam..
buku aku mmg dh xsentuh..
bwk pon just utk penghias tangan..hwe3!
then, aku masuk exam..
ai nea exam BAT, masuk dgn penug smangat dn yakinnye bulis jwb..
i take my seat at the back..
then, i opened my paper...
erk...?
aku belek dri awl smpai akhir, then aku tutup blik...
'buleh tehe sumak punye soklan!!!'
aku muka yg penuh dgn keyakinan ini berubah seperti cipan berak kapor..
ergh~!!! damn it!!!
aku dgn redhanye mnjwb soklan itu, even i cant answer it properly...!
then, sgt la yg amt bagus aku ter'sleeping!!
bgn2, waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
sejam 15minit agh...![huh! sumak molep, stengh jam aku tdo?!]
aku jwb punyer jwb smpaikn hnye tggl sume soklan yg aku mmg xde idea nk ngarut utk jwb!
aku berplg kearah teah yg nmpk tekun mlakukn kerja..
tp, erk...?
bangang punyer bdax ade ker patut die tgh tulis surat HEPI OLIDAY...[sadis molep]
tgk siham[kt blakang aku] sdg nyenyak tdo..ku lihat kertasnye, Ow2! it's mostly blank!!
that's mean, bkn aku jer yg xleyh jwb[hwe3!]
"okep mase ade 5minit lgi"
aku terkedu mendgr kte2 ustzh kt depan..
waaaa~ ta'bir aku, bru 5 line aku tulis...
isk3!
aku minta talian hayat dri ain kt sbelah, tnye la ape yg patut...
"okep mase dh tamat...ata..ata..ata la, dok situ bkn tubek pon idea"
then, aku surrender!!!
then, aku kuar dri klas dgn penuh bgga lagi riak krn udah abes pekse~!!!
waaaa~!! im totally independent!!!
then, aku ternmpk fizah n tyni trnyata mrk sdg mnggu ku..
'tp, maafkn aku, i've to go with my dad'..[aku nk blk awl]
tp aku bgtau tyni yg aku ade keje...[sory lie you]
but! muke nye jelas nmpk muram dn marah ker?
aku pon wat xkesah, terus jer pegi...
oppss! chop2 aku nk tulis surat HEPY OLIDAY gak..
tp, ternyata tulisan aku buruk! so, aku pegi cari ibah kat tepi kOop
sesmpai jer aku disana,
masyAllah, diorg wat party mnyambut abeh pekse[siap bukak tikar lg tuh]
so, aku powm join diorg skali..:D
suh la ibah tuliskan surat tp ternyata ibah cko tulis aku better than tulisan die..
lgpom bkn die yg nk bg aku kn?[betul jgk tuh]
then aku pon dgn penuh tekun mnulis surat tuh kat ctu jgk...
finally, its done!!![comey agh tuh,,hehe]
so, i gotta go[i leave them happily]
actually nk pegi bg surat tuh kat bella, tp nmpk gye nye bdax form3 tgh pekse..
so, aku lepak jap dkt longkang with bdax2 asrama luar
sedang aku mndekati longkang itu, kelihatan fiQah yg berada didlm sdg mmbce somtim..
[aiissyy~ novel plak...!]
aku pom turut terjun same dgn niat nk call my daddy maaa~[nk blk!!]
bkak2 nset, 'recharge battery'[waaaaa!!]
xgne pnye phone, sia2 jer aku bwk ai nea...! blk lewat jgk ai nea! huh!
so, i take some time to hang out with them at the new drain of my school! [hahaha]
lame jgk la aku lepak kt ctu, mcm2 story kuar..tukar2 nom phone..
then, tgk2 bdax form3 dh ramai kuar..aku bet bella dh kuar..
aku pon mnuju ker saner..
setibenye aku dkt longkang depan blok B, aku terjumpe mudz, ummi, mimi n una
aku pom ber'kiss2'an pipi with mudz..borak2
tetibe dtg sebuah moto yg mmg aku sgt2 dan amat2 kenal...
PEF 6280..cg.[prasan die aku dok kt cni]
cg. mmggil ku, "cmner karang? jdi dop perjumpaan tue..?"
erk...?i'm nearly forgot about the meeting of team IT
"eh! jadi bkpo dop jdi nyoh"
then, die kuarkn sampul surat, seakan2 ku kenali..
ow~ nk bg sijil ker...tanx cg.. mekacih mas!![hahaha]
sesudah borak2 nga mereka2 tersebut..bru ku sedari niat ku yg sebenar[that's letter!!]
oh my god! i missed her![aissyyy ssh nye nk cri bdax cute yg sorg nea]
i bet she at canteen, so i go to the canteen
sambil nk top up my stomach yg dri tdi dok mnari tanggo![lapar2!]
mmg aku dh agk bdax bella tuh dok kat kantin..tp byk la plak kwn2 die
isk3...aku pown tggu la kat tepi pokok, smpai la die pegi kat kantin blk..
then, i followed her at the back...cak![hehehe]
dgn penuh keyakinannye aku bgi kad tuh[kad ker? kertas jer]
hehehe^^ HEPY OLIDAY BELLA
then, aku powm pegi la kat blok B, tp seakan2 aku lupa somtim yg important..
erk..? aku lupe beli mknan! waaaa~ lapar!!! tp malas la nk pegi blk..[biar jer la]
then, aku pown pegi mnuju ker kelas 5sc1..ku lihat seseorg sdg mngikat tali kasut..
mcm ku kenali...ler~ k.miss rupenye[patut la seakn ku kenali cre yg begitu gedix die duduk!]
[ehem2! jgn mrh jer!]
then, aku bg sijil k.miss, tp k.tik xkuar agh...so aku borak2 jap kat ctu...
mase tuh kul...11.30 awl lgi..
stelah stengah jam kemudian bru la btg idom k.tik aku kelihatan
then, aku bg sijil kat die, memandangkn ade satu lg aku x bg..k.zakiah..
so, aku pegi la kelas 5sc5 kelas k.zakiah!
kelihatan kelibat k.zakiah..aku pon lantas menjerit dgn perlahan[cmner tue..?]
kak zakiah......!![hwe3]
haa~ aku bru tringat psl smlm, k.zakiah ckp nk tunjuk prancangn die..
tp dgn tnpa siumannya aku, mmbce ditgh panas yg sdg membuak2! dn mnyebabkn kpl ku pening!!
so, great plan and suggestion! i agree!:D
memandangkan jam sdg menunjukkn pukul 12 tghri...aku mmbri cdgn utk pergi ke mktabah, memandangkn pasnea kteorg ade meeting, tnpe mngetahui k.zakiah tgh craving fOod!!
'mianhea k.zakiah..zaza dop hau yo lapa! ilep2 za powm dop make agh' [ckp dlm aty jer]
smpai jer kat maktabah...haiya! so many people maaa~
kteorg powm decide nk dok kat blk APD slalu..tp ade org dok tgh kemas2..[gud2]
aku n k.zakiah powm dok la borak2 dpn blk APD smentara tggu org laen dtg, bdax2 siap kemas blk, tggu cg dtg yg tgh syok lyn tenet kat blk priksa...[tatau la kalau2 tgh wt keje:D]
tgh2 syok borak..dh pukul 12stengah...mne yg laen xsmpai2 lgi...ish3
so, k.zakiah tgh mngada2 mnyuruh ku pggil cg sdgkn aku xnk!
isk3..k.zakiah pegi la ape la slhnye...[sumak molep]
dlm kul 12.45 nmpk dh mcm ckp ahli, tp...[aiissyyy! k.tik where ar u..?]
slalu u lambat k.tik..tsk, tsk, tsk,
so, bermula la meeting kami xseberapa...
cg memberitau yg apa yg gempak tntg meeting tergempak itu..
ow~ ic![syuuhhh34~! snyak2 sudoh la..jgn gegey!]
[kmi mnta maap krn kmi terpaksa mnapis siaran ini utk babak ini:D]
dn tnpa ku sedari sudah pkl 2 ptg..[blk!!! meeting bersurai]
so, aku mg'follow byqie n denin memandangkn aku keseorg yg tlh menginggalkn tyni n fizah yg kononnye nk blk awl tp xjdi disebbkn phone aku yg bangang dn tercampk kedlm meeting yg hmpir aku terlupa dn mnyebabkn tyni yg terluka "kowt"...[aku slalu cmnie...sory tyni!]
then, kat stesen bus, aku jumpe tyni.. tp aku tgk mOod die still okep!
so, aku naek bus seperti biase..[aku yg tulum byr]
parking elok2 kat dlm bus, tetibe kelibat ibah n Qilah kelihatan....
isk3 bdax 2 nea mngejutkn keadaan yg tgh terkejut..hehehe:D
siap posing2 lgi kat dlm bus..[Qilah bwk nset..2 plak tue, mcm nk jual nset plak]
tp...tyme kteorg tgh posing...ctu tyni stat dtg angin kus2 "kowt"[y with u?]
even, perkara tuh dah biase aku lihat, tp kesian aku tgk..!
aku, ibah n Qilah dok maen bhs isyarat ckp psl tyni yg tgh muram..
mngikut Qilah tdi, slps die tggu aku, die tggu Qilah..tp Qilah xleyh ikut coz die sebok dgn BOSS..
dan aku amat terkejut sbb die jdi blk nk tukar skola...[kejam!!]
and begitu la tyni dok ats bus yg mne slalunye aku n die mmg bising ade la cite yg xpenah ade pnghujung kteorg brcerita..tp tdi tyni diam seribu bhs smpai ke rumah...
yup ade mmg dh biase keadaan itu...biarknlah die..she need time..
esk2 okep la tue....
hmmm~
smpai jer kat umah, aku tukar baju...smaye2 and ape lgi, sudah lame ku mnggu saat independent ini! aku maen laptop paus2
then, umi blk, aku turun siapkn mknn mcm biase, kteorg mkn,
dlm kul 6 ptg aku terbukak cd, then tertgk citer THE MASK yg udah lame xtgk..
best jgk aku layan cite tuh ngan adek2 aku yg keletihan dri berlari....:D
ngam2 citer tu abes, azan maghrib berkumandang, aku pon smayng..
then, mmbace kitab suci...[aisssyyy~]
abes bce tuh~ aku powm msk la blog...
and tetibe jer dtg nawaitu nk post blog pnjang2..
nahtijahnya, begitulah idop aku yg amat mmborimkkan...
tp, truskan lah idop utk mase depan, krn pepatah arb ade mnyebut...
"al i'lmu bila a'malin, kassyajari bila samarin"
[ado kaitan ko?]

itu saje laporan saye dari saye Zakirah Zahran melaporkan berita bernamaZa utk tv3 suku..
~mekacih~

p/s : maah la kalu pnjg lajop

6 comments:

im just kid? said...

dilarang berak dlm dewan peperiksaan..
itu saje laporan dari saye..zakelim melaporkan utk berita kelim..mekacih..~! haha

when my heart speak out said...

senget molep pokcik sore nea..!
knp title 'zakelim' diberi kpd ku..?
kelim kh ku?
xckp mlayu kah ku..?
kejam molep!!!

miss nureen said...

gedix?
sapo2?
cop dop knl!
lalalala~

when my heart speak out said...

xpo k.miss..
zaza pehe..
gedix mu tdak asli..
tp gedix k.tik mmg mantOp
wa tabik sama lu k.tik!!

miss nureen said...

yaaa..
tu bru jolo~
haha.
jge glegop mek tik~~

when my heart speak out said...

yer2~
tgh berjg2 la nea..
tggu die bedil jah...
siapkn bju besi..

owyeayh!!!